İmalat, satış, yedek parça ve teknik servis hizmeti verdiğimiz Pistonlu Kompresör modelleri

Mars Pistonlu Kompresör nedir?

Tüm endüstriyel kompresörler arasında en eski ve en yaygın olanıdır. Tek, çift ve üç kademeli, yağ enjeksiyonlu veya yağsız modellerinin yanı sıra farklı yapılandırmalarda çeşitli sayılarda silindirlerle donatılırlar.
Dikey silindir kullanılan çok az sayıdaki kompresör dışında küçük kompresörlerde en yaygın kullanılan V yapılandırmadır. Çift etkili büyük kompresörlerde görülen dikey düşük basınçlı silindire ve yatay yüksek basınçlı silindire sahip olan L yapılandırma, sayısız fayda sağlamaktadır ve en yaygın kullanılan tasarımlardan biri haline gelmiştir.
Kompresör nasıl çalışır?
Pistonun alt noktaya olan hareketiyle atmosfer gazının emilmesi sonucunda kuru hava filtresi sayesinde temizlenir ve emme sübaplarından geçerek bir sonraki adıma başlar ve aynı şekilde üst noktaya olan hareketiyle basma sübapları sıkıştırılır.
Elektrik motoru kayık-kasnak sistemi, kafa bloğu sayesinde teşvik edilir. Kafa bloğunun, pistonlarla silindirler arasında, krank ana ve yatak rulmanlarının yağlanması amaçlanır. Bunun akabinde özel olarak üretilen kompresör yağları biyel kollarındaki yağlama çubukları sayesinde çarpmalı yağlama sistemiyle yağlanıp sonuçlandırılır.
Tek Pistonlu :
Kompresörün tek kademeli oluşu; basma sübaplarının etkisiyle basınçlı hava, kollektör yardımı ile toplanır ardından çekvalf sisteminden geçirilir ve hava deposuna aktarılır. Depoya giriş yapılmadan önce çekvalf, depoda var olan basınçlı havanın geri dönüşünü engeller. Duruş anında kollektör ve pistonların üzerinde bulunan basınçlı havanın tahliyesi basınç otomatiği ile yada selenoid valf yardımıyla yapılır.
İki Yada Üç Kademeli Kompresör:
Kompresör iki yada üç kademeli ise; alçak basınç kademelerinin oluşturduğu hava, ikinci veya üçüncü kademelere ara soğutucu ile aktarılır. Bunun akabinde kollektörde toplanarak çekvalfden geçirilir ve sonuç olarak hava deposuna gönderilir.Yağ enjeksiyonlu kompresörler, normalde çarpma ile yağlama veya basınçla yağlama teknikleriyle çalışır. Birçok kompresörde otomatik valfler bulunur. Otomatik valf, valf diskinin her iki yanındaki basınç farklarının etkisiyle açılır ve kapanır.
Yağsız kompresörlerde PTFE veya karbondan üretilen piston halkaları bulunur. Alternatif olarak piston ve silindir duvarı, labirent kompresörlerde olduğu gibi profilli (dişli) olabilir.
Daha büyük makineler, kartere ve sıkıştırma odasına yağ girmesini önlemek amacıyla piston pimleri üzerinde bir çapraz kılavuz ve contalarla ve havalandırmalı bir ara parça ile donatılırlar. Küçük kompresörlerde çoğunlukla kalıcı olarak sızdırmaz hale getirilmiş rulmanlara sahip bir karter bulunur.
Modelleri:
Firmamız Mars Kompresör tarafından değişik ölçekli işletmeler için üretilen Kompresör modellerine galeriden ulaşabilir, aradığınız özelliği web sayfamızda bulamamanız halinde yada farklı soru ve bilgi talepleri için lütfen whatsapp, telefon, e-posta yada iletişim formu üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.
Kompresör Bakımı:
Kompresörler yüksek basınç ihtiyacında ya da sık dur-kalk yapan işletmelerde yoğunlukla kullanılır. Bakımı zamanında yapılan kompresörler uzun yıllar kullanılabilir ancakkompresör bakımı uzmanlık isteyen bir konudur. Bakımın kapsamı kompresörün büyüklüğüne, basıncına, çalışma koşullarına bağlı olarak değişmekle birlikte her zaman aşağıdaki işlemleri içerir.
Yağ Değişimi:
Kompresör yağı zamanla ve ısıyla birlikte bozulacaktır. Kompresörde yağ değişimi yaparken eski yağın tamamen boşaltılması şarttır. Kompresörün emdiği havadaki toz ve oluşan kondens yağın içinde birikir. Yağı boşaltırken karter dibinde biriken bu tortu da boşaltılmalı, gerekiyorsa karter temizliği yapılmalıdır.
Filtre Değişimi:
Kompresörlerde emiş hava filtresi ve yağ filtresi bulunur. Zamanla tıkanacağı için her bakımda filtrelerin mutlaka değiştirilmesi gerekir. Filtrelerin temizlenmesi yeterli değildir.
Piston Silindir ve Segman Kontrolü:
Pistonlu kompresörlerin en kritik parçaları piston, silindir ve segmanlardır. Segmanlar silindir yüzeyine sürtünerek hareket ettikleri için zamanla aşınır. Dolayısıyla segmanların uygun aralıklarla değiştirilmesi gerekir.
Segman değiştirilirken silindirler de kontrol edilmelidir. Silindir çapları ölçülmeli, aşınma ya da çizilme varsa honlama yapılarak tamir edilesi ya da değiştirilmesi gerekir. Çizik ve aşınmış silindirler havayla birlikte yağın sisteme gitmesine neden olacaktır.
Piyasada sıkça karşılaşılan “Kompresör yağ basıyor” sorununun temel kaynağı aşınmış, çizilmiş silindirler ve hatalı segmanlardır. Bu nedenle kompresör bakımının mutlaka eğitimli personel tarafından ve orijinal yedek parçalarla yapılması önemlidir.
Valf Bakımı ve Temizliği:
Kompresör valfleri piston strokuna göre havanın emme ve basma hareketini sağlar. Valfler, saniyede onlarca kere açılıp kapandığı için zamanla yıpranır. Valflerin kompresör üreticisinin önerdiği aralıklarla temizlenmesi ya da değiştirilmesi gerekir. Tıkalı ya da yıpranmış valflerle kompresörü çalıştırmak valf yapraklarının kırılmasına ve kompresörün tamamen kilitlenip kırılmasına neden olabilir.
Hava ve Yağ Kaçakları:
Yüksek basınç ve sıcaklık altında çalışan pistonlu kompresörlerde yağ ve hava kaçakları sık görülür. Tecrübeli bakım personeli bu kaçakları ve nedenlerini tespit ederek gerekli önlemleri alır. Kaçakları engellemek için bakımda mutlaka orijinal contalar ve o-ringler kullanmalı ayrıca bağlantılar doğru tork ile sıkılmalıdır. Fazla ya da eksik sıkılan bağlantılar kaçağa ve daha büyük sorunlara neden olur.
Emniyet Ventili ve Sensörlerin Kontrolü:
Emniyet ventilleri kompresör basıncının maksimum seviyenin üzerine çıkması halinde açılarak basıncı tahliye ederler. Gerekli halde açılmayan emniyet ventilleri felakete yol açabilir. Sensörler de kompresörün farklı noktalarındaki sıcaklık ve basınç değerlerini okurlar. Doğru değeri okumaları çok önemlidir. Zamanla ya da şartlarla (nem, sıcaklık, darbe, korozyon vs) arızalanan ya da kalibrasyonu bozulan sensörler mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir.
Hata Kayıtları:
Modern kompresörler hata kayıtlarını kaydeden PLC ünite ile kontrol edilirler. Eğitimli bakım personeli bakım esnasında geçmiş hata kayıtlarını inceler ve kompresörün çalışma koşullarına dair bilgi sahibi olur. Hangi hataların ne zaman ve neden kaynaklandığının tespiti sağlıklı çalışma için gereken önlemlerin alınmasını sağlar. Böylece arıza oluşmadan, önleyici bakım ile kompresör çalışır halde tutulur.
Sonuç:
Kompresör bakımı kaç ayda bir yapılır, Kompresörde hangi yağ kullanılır, kompresör bakımı nasıl yapılır gibi soruların cevabı kompresör modeline ve koşullara göre değişir. Değişmeyen şey ise bakımın uzman personel tarafından orijinal yedek parçalarla yapılması gerektiğidir. Kompresör bakımı için Mars Kompresör ile bağlantıya geçebilirsiniz.
Yada İşletmemizi yerinde ziyaret edip modelleri görerek incelemek isterseniz Yol tarifi ile firmamıza ulaşabilirsiniz.