İmalat, satış, yedek parça ve teknik servis hizmeti verdiğimiz Vidalı Kompresör modelleri

Vidalı Kompresör nedir?

Basınçlı hava elde etmek için kullanılan ve bir kompresör çeşidi olan, piston yerine birbirine geçmiş rotor çifti kullanılan kompresörlere vidalı kompresör denir. Diğer kompresör çeşitlerine göre piston veya benzeri bir donanım kullanılmaz.
Vidalı Kompresör basınçlı hava üretmek için dişleri birbirini saran, iki sonsuz vidadan bir tanesi diğerini hareket ettirerek gazı sıkıştıran pozitif yer değiştirmeli makinedir. Vidalı hava kompresörü farklı kılan birbirine geçmiş rotor çifti kullanılmasıdır.
Vidalı Kompresör nasıl çalışır?
Vidalı kompresörlerde helisel dişli olarak imal edilmiş iki adet rotor bulunur. Rotorlar bir mil üzerindeki helisel loblardan oluşur. Rotorların biri erkek rotor , helisleri dolgun yuvarlak çıkıntılardan/loblardan oluşur. Diğeri dişi rotor, erkek rotorun loblarına karşılık gelen yivleri/yuvaları vardır.
Tahrik elemanı sayesinde motorun hareketi vida grubuna aktarılır. Rotor çiftinin dönmesiyle emiş kısmında vakum oluşur. Vakum sayesinde ortamdan emilen hava emiş kısmında bulunan filtrede temizlendikten sonra vida grubunun içindeki boşluklara girer ve çıkış kısmına doğru ilerler. Havanın girişteki hacmi çıkışa doğru azaldığından havanın basıncı artar. Havanın sıkışmasıyla birlikte basıncı arttığı gibi sıcaklığı da artar. Bu ısıyı almak için vida grubuna yağ püskürtülür (yağ enjeksiyonlu vidalı kompresörlerde).

Vidalı kompresör yağı kullanarak rotorların ve gövdenin üzerinde film tabakası oluşturarak havanın geri kaçması önlenir, sızdırmazlık sağlar. Böylece çalışan aksamları yağlayarak metalin-metale sürtünerek aşınmasını önler. Bu sebeple herhangi bir iç yağlamaya gerek yoktur.
Vida grubundan çıkan basınçlı hava-yağ karışımı separatör tankına gider. Tankın içindeki basınçlı hava yağdan mekanik olarak ayrışır. Ayırıcı filtreden geçerek minimum basınç valfine geçer. Yağdan arındırılmış hava buradan radyatöre gider (hava soğutmalı kompresörlerde). Radyatörde soğuyarak sisteme gönderilir.
Separatör tankında ayrışan yağ, belli bir sıcaklığa kadar yağ filtresinden geçerek vida grubuna geri döner. Termostatik valf sayesinde belli bir sıcaklık üzerine çıkınça yağ bu kez radyatöre gönderilir. Radyatör de soğuyan yağ, yeniden yağ filtresinden geçerek vida grubuna gönderilir. Böylece devir tamamlanmış olur.
Yağsız Modeller:
Yağsız (oil free, bastığı havaya kompresyon elemanı vida içinde yağ karışmayan) vidalı kompresörler, kompresyon odasında yağ olmadan çalışacak şekilde dizayn edilmiştir. Havayı yağ olmadan sıkıştıran, vida kullanılarak yapılan kompresörlerdir. Yağsız vidalı kompresörleri, yağsız basınçlı hava ihtiyaçlarını karşılamak için, hava soğutmalı ve su soğutmalı olarak yapılırlar. Yağ enjeksiyonlu (püskürtmeli) vidalı kompresörlerinin kullanım esnekliğinin aynısını sağlarlar.Çeşitleri:
Vidalı kompresörler üretici firmalar tarafından hava soğutmalı ve su soğutmalı, yağ enjeksiyonlu veya yağsız , tek kademeli veya iki kademeli olarak vidalı hava kompresör imalatı yapılmaktadır. Basınç ve kapasite olarak geniş bir uyarlama aralığına (çeşitliliğe) sahiptirler.
Firmamız Mars Kompresör tarafından değişik ölçekli işletmeler için üretilen Vidalı Kompresör modellerine galeriden ulaşabilir, aradığınız özelliği web sayfamızda bulamamanız halinde yada farklı soru ve bilgi talepleri için lütfen whatsapp, telefon, e-posta yada iletişim formu üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.
Yada İşletmemizi yerinde ziyaret edip modelleri görerek incelemek isterseniz Yol tarifi ile firmamıza ulaşabilirsiniz.